Tenniskids

Sports Team Tennis werkt met Tenniskids. Dit is het tennisprogramma van de KNLTB voor kinderen tot en met 12 jaar. De kinderen worden geleidelijk bekend met de sport tennis. Op een leuke, speelse en actieve manier wordt de basis van het tennis aan de kinderen aangeboden. Vanaf 11 jaar kunnen de kinderen het volledige tennisspel gaan spelen en gaan ze mee in de stroming van de oudere kinderen.

Rood

Doel
In de eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Zij starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie, nemen deel aan veel leuke fun activiteiten en spelen kleine wedstrijden.

Leeftijd
In deze fase zijn de spelers van 5-9 jaar oud.

De baan
De baan is een stuk kleiner (10.97-12.00 m. x 5.485-6.10 m.) De nethoogte is bij voorkeur 80 cm. En het servicevak is 4 m. x 3 m. Dit speelveld kan bijvoorbeeld over de breedte van de baan of in de servicevakken worden uitgezet.

Ballen
Er wordt gespeeld met een spons/ foam bal. De technische benaming van de bal is stage 3 bal. Deze bal is groter en stuitert minder hoog. Hierdoor kunnen de kids de bal eerder over het net slaan en een rally spelen. Buiten kan dezelfde bal gebruikt worden tenzij het te hard regent en waait.

Rackets
Het racket is tussen de 43 cm. en 58 cm. Dit is afhankelijk van de lengte, kracht en vaardigheid van het kind

Oranje

Doel
In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. Kinderen leren nieuwe slagen en technieken, die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. De wedstrijden worden steeds langer.

Leeftijd
Van 8-11 jaar, afhankelijk van lengte en kracht van het kind.

De baan
een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter. De oranje achterlijn bevindt zich op de helft tussen bestaande achterlijn en de servicelijn. De breedte van de baan en de nethoogte zijn gelijk aan de normale baan.

Ballen
bal geschikt voor driekwart banen. Technisch heet dit een stage 2 bal. Deze bal is zachter en lichter dan een gele bal.

Rackets
Afhankelijk van lengte en kracht van het kind, tussen de 58 cm. – 63,5 cm. (23”-25”)

Groen

Doel
Dit is de laatste fase in de voorbereiding op het ´hele baan´ tennis. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat de hele baan te bestrijken. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld evenals de atletische vaardigheden. Wedstrijden worden wederom langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol.

Leeftijd
van 10-12 jaar en evt. ouder.

De baan
Een volledige tennisbaan.

Ballen
Een langzamer bal voor de hele baan. Deze bal is iets zachter en lichter dan een normale tennisbal.

Rackets
Afhankelijk van de lengte en de kracht van de speler tussen de 63,5 cm. En 66 cm. (25”-26”)

Volledig tennis

Er is geen standaard regel voor wanneer kinderen over moeten gaan naar het ´Geel tennis´, gemiddeld zijn kinderen 11 jaar oud als ze over gaan op het ´Geel tennis´. Het is goed dat de kinderen die al ver genoeg zijn om Geel tennis te spelen, blijven profiteren van de groene bal tot zij minstens 10 jaar oud zijn. Dit moedigt goede techniek aan en ontwikkelt tactiek.

Trainers hebben duidelijke richtlijnen voor wanneer het tijd is voor een kind om ´Geel tennis´ te gaan spelen. De ouders en de spelers zouden naar deze moeten verwijzen alvorens een kind volledig tenniscompetitie gaat spelen.

Een flexibele benadering

De baanlengte en het type bal dat tijdens Tenniskids wordt gebruikt zijn flexibel. Op welke baanlengte en met welk type bal wordt gespeeld wordt bepaald door de trainer, hij bepaalt welke het meest geschikt is voor het capaciteitsniveau van spelers.

Bijvoorbeeld:

  • Een oranje bal kan in een trainingssituatie aan spelers worden geïntroduceerd terwijl zij nog in rood spelen.
  • Zo ook kan de groene bal uitstekend gebruikt worden in trainingssituaties door spelers die nog in oranje spelen, maar al klaar zijn om een snellere bal te ervaren.

Een aanpak die geadviseerd wordt is ´Doubling up´. Bijvoorbeeld wanneer de spelers naar Oranje gaan, is het verstandig ook competities/wedstrijden te blijven spelen in rood, dit om vertrouwen te handhaven en te bouwen. Zo ook wanneer de spelers van oranje naar groen gaan en van groen naar het geel tennis.

Meer informatie

Ga naar www.tenniskids.nl